17 oktober 2019

Kannibalen & Paradijsvogels in Noord!

In de Van der Pekbuurt in Amsterdam-Noord loop je, als je even niet oplet, zomaar Kannibalen & Paradijsvogels tegen het lijf. Sterker nog, je ruikt het al van ver af. Dit is namelijk de naam van het Indisch en Molukse eethuis dat er al drie jaar gevestigd is.

Kannibalen & Paradijsvogels in Noord!

Je kunt hier maaltijden afhalen, maar veel leuker is het om neer te strijken in het restaurant voor bijvoorbeeld een heerlijke rijsttafel.

Kannibalen & Paradijsvogels is een plek zonder tierelantijnen, met een ruime keuze aan oosterse gerechten voor vegetariërs, veganisten en carnivoren. Saskia en Mario, zowel zaken- als liefdespartners, werken met een bewuste en duurzame visie op eten, waarbij Saskia aan de voorkant staat en Mario de baas is achter de pannen. Samen serveren ze de wijk. ‘We hebben echt een buurtfunctie,’ vertelt Saskia. ‘Sommige mensen komen al drie jaar lang wekelijks bij ons eten. Tegelijkertijd komen er ook mensen van veel verder weg. Molukkers uit het hele land lopen bij ons binnen.

De afgelopen jaren zagen we de buurt wel veranderen, want er komen hier natuurlijk steeds meer nieuwe bewoners. We hopen dat de oude noorderlingen, die een sterke binding met de buurt hebben, hier ook zullen blijven. In onze ogen geeft dat juist een hele waardevolle mengeling. Aan de ene kant is er dat rauwe Noordse, die ‘what you see is what you get’-mentaliteit, en aan de andere kant de nieuwe, jonge mensen die wat stedelijker zijn. Gelukkig valt Indonesisch vrijwel altijd in de smaak. Bij ons is iedereen dan ook welkom!’

Saskia, zelf vegetarisch, vindt het belangrijk om bewust met eten om te gaan. Ze kookt dus graag vegetarisch of veganistisch en dat kost gelukkig weinig moeite: ‘In de oosterse keuken wordt eigenlijk niet met zuivel gekookt,’ vertelt ze. ‘Dus zolang je niet met vlees werkt, zijn heel veel gerechten sowieso al veganistisch. Onze kaart is om die reden al voor driekwart volledig plantaardig. Het duurzame aspect van onze zaak zou ik dolgraag naar een hoger plan willen tillen, en niet alleen door plantaardig te koken. We zouden nauwkeuriger afval kunnen scheiden en zonnepanelen, een waterpomp en betere isolatie installeren. Gelukkig merk ik dat we alleen maar groeien, dus dat zijn realistische doelen. En hoewel we op dit moment wel aan het kijken zijn naar de mogelijkheden om uit te breiden, gaan we hier niet meer weg. Dit is een superfijne plek, met een gemengde buurt waarin van alles gebeurt.’ Met gepaste trots concludeert ze: ‘Eigenlijk willen we dus maar één ding: zo doorgaan!’

Nieuwsgierig? Kijk op kannibalenenparadijsvogels.nl.