05 mei 2019

Groen? Ga naar Juf Bloem!

Wie zoekt naar groen in Amsterdam, moet in Noord zijn. Niet alleen voor de ver gelegen boerderijen en groene velden, maar ook omdat de gezelligste plantenwinkel van Amsterdam zich hier bevindt.

Groen? Ga naar Juf Bloem!

Vlak na de oversteek, in de Van der Pekbuurt, vind je Juf Bloem. Al vroeg zag ondernemer André de mogelijkheden in Amsterdam-Noord.

Mensen hebben steeds meer behoefte aan een knus, huiselijk gevoel en planten kunnen die gezelligheid bieden.

Hij stuurde een ondernemersplan naar de gemeente, waarin hij hen overtuigde dat het Tolhuistuingebied toe was aan een levendige bloemenwinkel. Deze actie resulteerde vijf jaar geleden in Amazing Flowers, een kleine maar succesvolle bloemenkiosk. Op het moment dat het toen nog rustige Van der Pekplein gerenoveerd werd, zag hij zijn kans voor een lang gekoesterde wens: een plantenwinkel met leuke woonaccessoires. Ook dit lukte: plantenwinkel Juf Bloem werd een feit.

‘Ik zie dat er vergroening gaande is,’ vertelt André. ‘In huizen, maar ook in restaurants, cafés en kantoren. Mensen hebben steeds meer behoefte aan een knus, huiselijk gevoel en planten kunnen die gezelligheid bieden. Bovendien zijn planten en bloemen een natuurlijke luchtverfrisser. Ze zuiveren de lucht en verspreiden een heerlijke geur. Een van de dingen die mijn werk zo leuk maakt, zijn de verschillende klanten. ‘We ontvangen de buurtbewoners in onze winkel natuurlijk, waar ik altijd een leuk praatje mee maak. Maar we verzorgen ook de bloemen bij grote ondernemingen zoals Eye, Hyperion college en de restaurants in de A’DAM toren.’ Juf Bloem is een kleine winkel, maar voorziet een groot deel van Noord van groen!

André heeft nog geen moment spijt gehad van zijn keuze voor de Van der Pekbuurt. ‘We hebben verschillende locaties gehad, maar deze buurt voelt als een warm bad. Ik denk niet dat ik hier ooit nog wegga. Je hebt hier zo’n unieke combinatie van retail en horeca. Dat geeft een leuk, gevarieerd aanbod van mensen. Tegelijkertijd vind je hier ook ontspanning. Noord is rust, ik denk dat elke bewoner dat kan beamen. Je zit ontzettend dicht bij het centrum, maar zodra je het water over bent krijg je dat landelijke, dorpse gevoel. Ik geloof in die specialistische winkels. Die brengen iets met zich mee wat grote ketens of souvenirwinkels niet kunnen bieden.  André is zo enthousiast over de omgeving dat hij binnenkort zal verhuizen naar de Van der Pekbuurt, zodat zijn klanten zijn buren worden. Wellicht komt er in de loop van de jaren ook nog een grotere winkel aan. ‘Maar hoewel ik droom van een uitbreiding, zal ik die knusse gezelligheid nooit opgeven!’