14 juni 2019

Gezond en gelukkig wonen in de Van der Pekbuurt

Gezond leven gaat over veel meer dan alleen fysieke gezondheid. Met The Good Life besteden we aandacht aan het ontwikkelen van wijken waar gezond en gelukkig wonen en leven het uitgangspunt is. Hoe gezond en gelukkig kun je wonen in de Van der Pekbuurt?

Gezond en gelukkig wonen in de Van der Pekbuurt

Dromen vertalen naar een nieuwe werkelijkheid

Een gezond leven heeft vooral ook te maken met gevoel, geluk, comfort, sociale interactie en veiligheid. Is het schoon? Is er een goede sfeer? Is het er veilig? Kun je er rustig wonen? Aspecten waar niet direct aan wordt gedacht als het over gezondheid gaat. Met The Good Life besteden we aandacht aan het ontwikkelen van wijken waar gezond en gelukkig wonen en leven het uitgangspunt is.

Een gezonde woning

Gezond en gelukkig wonen begint bij de basis: een gezonde woning. Het heeft vooral ook te maken met gevoel, geluk, comfort, sociale interactie en veiligheid. Licht, lucht en ruimte dragen hieraan bij. Bij de woningen in Van der Pek is daarom gekozen voor het herindelen van de plattegronden. Deze nieuwe indelingen zijn efficiënter en zorgen voor een betere ruimtebeleving en woongenot. De plafondhoogte is met ca. 2.70 m hoger dan standaard. Dit draagt bij aan een extra ruimtelijk gevoel. Een opgeruimd huis zorgt voor rust in je hoofd. De woningen beschikken daarom over voldoende opbergmogelijkheden, al dan niet in een losse berging in de tuin. In de Van der Pekbuurt geeft de karakteristieke architectuur sfeer en het gebruik van natuurlijke materialen zorgt voor een prettig gevoel. In verband met het behoud van het groene karakter van de buurt wordt op dit moment onderzocht of enkele bomen herplant kunnen worden. De verticale raampartijen dragen bij aan voldoende daglicht in de woningen. Maar ook de dakkapellen dragen hieraan bij. Daarnaast zorgen deze ook nog voor extra ruimte. Een win, win situatie dus. Veel badkamers van de bovenwoningen krijgen een extra dakkapel. Op deze manier kan natuurlijk geventileerd worden. Zo blijft de badkamer ook in de toekomst lekker fris en gezond. Door de nieuwste installaties toe te passen, zorgen we voor een prettig en gezond binnenklimaat. De technische voorbereiding op stadsverwarming draagt bij aan de toekomstbestendigheid van de woning, goede isolatie en optimaal gereguleerde ventilatie.

Een gezonde woning

Een gezonde omgeving

De grootste bedreigingen voor de toekomst zijn eenzaamheid en stilzitten. De omgeving waarin je woont heeft hier veel invloed op. Een aantrekkelijk en goed ingerichte leefomgeving stimuleert ontmoeten. De vele faciliteiten op loop -en fietsafstand stimuleren om vaker naar buiten te gaan en te bewegen. Zo ligt het Noorderpark op nog geen 10 minuten loopafstand en het WH Vliegenbos, de oase van noord, op 10 min fietsen. Voor de jongsten in de buurt zijn er diverse speeltuintjes aanwezig waar zij hun energie kwijt kunnen. Het Van der Pek plein met diverse horeca- en speciaalzaken stimuleert ontmoeten in de buurt. Met de pont op 3 minuten fietsafstand is het centraal station eenvoudig te bereiken. Met de Noord/Zuidlijn binnen handbereik ben je niet genoodzaakt om de auto te pakken. Ook de sociale leefomgeving speelt een belangrijke rol als het gaat om gezondheid. In Van der Pek heerst een breed gedragen gevoel van sociale veiligheid. Sociale interactie is in de jaren ’20 al een uitgangspunt geweest bij het ontwerpen van de straten en de woningen in de buurt. De ontsluitingen van poorten en voordeuren naast elkaar, zorgen dat er contact tussen bewoners ontstaat. Het mixen van generaties en culturen versterkt de bewuste en onbewuste gedragingen van bewoners. Door de renovaties van de afgelopen jaren in de Van der Pekbuurt zie je een steeds meer gemêleerd publiek. Een interessante mix van culturen en achtergronden. Deze mensen maken de buurt tot een bijzondere plek. Kortom: In het tuindorp, met dorps karakter, heerst een gemoedelijke sfeer waar voldoende ruimte is voor bewegen en ontmoeten.

Een gezonde omgeving

Gezonde services

Sociaal contact, ruimte om te bewegen en te ontspannen, gezond eten – het zijn allemaal factoren die bijdragen aan een gezond en gelukkig leven. In de Van der Pekbuurt vind je inmiddels diverse speciaalzaken, van fromagerie Kef tot aan de Biologische Boerenmarkt die elke vrijdag in de Van der Pekstraat plaatsvindt. Ook kun je de app ‘Too good to go’ downloaden en tegen een lage prijs overtollig voedsel afnemen bij horeca én winkels. Zo wordt het eten aan het einde van de dag niet weggegooid, maar belandt het alsnog op een bord. Het verminderen van voedselverspilling is een van de belangrijkste dingen die we kunnen doen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Laat goed eten op je bord belanden in plaats van in de vuilnisbak. Terwijl je geniet van overheerlijk eten, steun je de lokale ondernemer. De lokale ondernemer heeft minder verspilling én krijgt nieuwe klanten over de vloer. Goed voor jou, lokale ondernemers en de wereld. Download de app en zie welke ondernemers in de Van der Pekbuurt zijn aangesloten. De Van der Pekbuurt kent een actieve buurt- en huurdersvereniging. In het hart van de Van Der Pekbuurt is Ondernemershuis Crataegus sinds september 2013 een plek waar startende ondernemers kunnen flexwerken en elkaar kunnen ontmoeten. Ook aan sportfaciliteiten in de buurt geen gebrek. In de buurt vind je onder andere het Noorderpark bad en Sportpark Elzenhagen.

Gezonde services

Wil je meer weten over The Good Life? Kijk op:

Wist je dat een gezonde omgeving aanzet tot bewegen en ontmoeten en onveiligheid en eenzaamheid terugdringt?